Haardergaank

SEPTEMBERMAAND – CORNELIUSMAAND.                                             CORNELIUSOCTAAF HAARDERGAANK.

  1. Sinds 1773 is de kerk van Borgharen een bekende pelgrimsplaats en heiligdom van de heilige Cornelius.  Het octaaf van deze heilige paus en martelaar, die in 253 de marteldood gestorven is, wordt jaarlijks gevierd rond zijn sterfdag, 16 september.
  2. Tijdens dit octaaf, met als hoogtepunt de Haardergaank, de pelgrimstocht naar Borgharen, komen duizenden pelgrims uit de omliggende plaatsen en de wijde omgeving tot ver uit Duitsland en België, naar Borgharen om de reliek van deze heilige te vereren en om er rust, vrede, verzoening, steun en troost te vinden, maar ook om te danken voor de ondervonden bijstand.
  3. De H. Cornelius wordt aangeroepen tegen keelziekten, stuipen, zenuwlijden, overspannenheid en ziekten van het hoornvee.
  4. De H. Cornelius wordt sinds 1773 aantoonbaar in Borgharen vereerd en daarmee is Borgharen de oudste bedevaartplaats van deze heilige in Nederland.
  5. In 2003 hebben we groots de 1750e sterfdag vande H. Cornelius herdacht en hierbij ook pauselijke erkenning gekregen in een door de paus verleende bijzondere zegen aan allen die met het heiligdom verbonden zijn.

Korte samenvatting van het programma.